Avslutade projekt
Forskningsprojekt 2017-2020
Forskningsprojektet ”Anhörigas erfarenheter av cancervården” del 2-3 av 3 (2017-2020)
Forskningsprojekt 2018-2019
Start 2018 Forskingsprojekt ”Nya rehabiliteringsmöjligheter för patient och anhörig”, ett samarbetsprojekt med LU, IKDC och Lydiagården
Forskningsprojekt: Närståendes erfarenheter av cancervården
Projektet genomförs i samverkan med RCC Syd och delfinansieras av RCC Syd under 2016-2018
Projektet innefattar studier av närståendestöd på nätet och i form av Cancerkompisar. Projektet kommer att fortlöpa under tre år och genomförs i samverkan med Regionalt Cancercentrum Syd och etikansökan är genomförd och godkänd.
Forskningsansvarig RCC: Mef Nilbert, Chef Regionalt Cancercentrum Syd, professor of oncology. Fokusgrupper med djupintervjuer är genomförda i Malmö, Lund, Stockholm och Umeå samt en större enkätundersökning.
Forskningsansvarig Cancerkompisar: Alexandra lellky
Rapport 2018
Delrapport 1 presenterades med ett symposium på Almedalen 2018 samt en populärvetenskaplig artikel i Onkologi Sverige nr 5
Symposium Almedalen i samverkan med Roche i Hälsodalen, deltagare på scen var:
- Inga-Lill Lellky, grundare, Cancerkompisar
- Anders Åkesson, regionråd, hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Skåne
- Lise-lott Eriksson, ordförande, Blodcancerförbundet
- Mef Nilbert, professor i onkologi
- Isabelle Ducellier, Barncancerfonden
- Jonas Edström, policychef, Roche AB
Hela symposiumet sändes live via Facebook, länk från Almedalen
Artikel
Delrapport i populärvetenskaplig artikel: Tidningen Onkologi i Sverige nr 5, Länk: Så fungerar Cancerkompisar
Rapport 2019
Med-drabbad, men osynlig – att vara närstående till en person med canceri Psykolog & Hälsa, av Mattias Tranberg är psykolog och doktorand på Palliativt utvecklingscentrum vid Lunds universitet. Här skriver han själv om sin forskning.
______________________________________________________
Forskningsprojekt Morgondagens anhörigstöd
Under 2014 genomfördes i samverkan med Regionalt Cancercentrum Syd en kartläggning av anhöriga till cancer och vilka behov som uppstår under en cancerresa. Med utgångspunkt från detta byggdes under 2015 ett digitalt stöd - Cancerkompisar.se som innehåller ett forum och en matchningsfunktion för anhöriga och den samlade data som idag utgör underlag för att kvalitativt kunna undersöka vilka konsekvenser målgruppen drabbas av.
Region Skånes sociala investeringsfond har beviljat bidrag för ett tvåårsprojekt för att kartlägga behovet för barn och ungdomar som är anhöriga till cancerdrabbade. Samverkanspartner i projektet är Regionalt Cancercentrum Syd och tillsammans ska vi utveckla ett skräddarsytt digitalt verktyg där unga anhöriga via ett forum ska kunna vidga sitt sociala nätverk och komma i kontakt med andra som befinner sig i en liknande situation. Projektet påbörjades 1 mars 2014.
_____________________________________________________
Det goda stödet - En fallstudie med syfte att belysa anhörigas, till cancersjuka patienter, upplevelser av stöd från arbetslivet
Ett examensarbete av Carl Fredrik Geijer och Robert Volmer, våren 2014 | Sektionen för Hälsa och Samhälle Personal- och Arbetslivsvetenskap.
Detta arbete tog sin utgångspunkt i anhörigas, till cancersjuka patienter, upplevelser av stöd i arbetslivet. Genom semistrukturerade intervjuer har vi sammanställt en grupp anhörigas erfarenheter i egenskap av arbetstagare och satt det i relation till tidigare forskning inom området. Vi konstaterade med hjälp av fenomenologisk analysmetod att stödet i nuläget ofta upplevs som otillräckligt.
Vi identifierade tre faktorer som utgör ett gott stöd för medarbetare vid olika krissituationer. En organisation som kontinuerligt arbetar med kunskapsutveckling, tar tillvara medarbetares tidigare erfarenheter och som har en flexibilitet i den organisatoriska strukturen, kan erbjuda ett gott stöd. Det goda stödet resulterar både lojalare medarbetare med högre produktivitet, och verkar för ett godare rykte på arbetsmarknaden. På det hela taget är åtgärderna i förhållande till dess effekter inte särskilt kostsamma. Det går att konstatera flera långsiktiga ekonomiska vinningar med det goda stödet.
Vår studie utgör det första steget i ett organisatoriskt lärande, där vi med hjälp av erfarenheter och tidigare forskning tagit fram ett första utkast till en informationsfolder som är tänkt att användas i arbetslivet. Den måste anpassas utifrån den tilltänka organisationens kontext.
_______________________________________________________
Cancerkompisar besöker 38 vårdcentraler på 38 dagar
Cancerkompisar har fått medel för att i olika kommuner i Skåne besöka sammanlagt 38 vårdcentraler. Med detta besök vill vi förse vårdcentraler med kunskap och informationsmaterial om gruppen anhöriga till cancerdrabbade. Tack till Sparbankstiftelsen Skåne.
Projektet pågick under 2016
_________________________________________________________
Skånska Cancerkompisar ur 10 anhörigas perspektiv
Ett bildningsprojekt, som en poddradioserie i 10 delar, med syfte att sprida kunskap om vad det innebär att vara anhörig till cancerdrabbad. Med stipendium från Sten K Johnsons Stiftelse påbörjades detta projekt i mars 2015.
Premiär för podcasten var söndagen den 14 juni 2015.
Lyssna på podcasten: iTunes, Soundcloud
___________________________________________________________
Vi gjorde väl vårt bästa....
“Vi gjorde väl vårt bästa, får jag väl ändå tycka” En kvalitativ studie om att ha barn tillsammans med en person med cancer. En studie gjord med hjälp av Cancerkompisar.
Av Linder, Hanna LU and Strand, Kristina LU(2013) PSPT02 2013
Department of Psychology: http://www.lunduniversity.lu.se/lucat/group/v1000681
Syftet med föreliggande studie var att undersöka deltagarnas upplevelser kring hur det är att vara partner till, och ha barn med, en person som drabbats av cancer. Fokus har varit hur partnerns sjukdom har påverkat deltagaren och dess familjesituation, samt deras erfarenheter av stöd i situationen. I studien ingår fem deltagare, två män och tre kvinnor, som har intervjuats med halvstrukturerade intervjuer. Samtalen har sedan tolkats utifrån ett hermeneutiskt och fenomenologiskt förhållningssätt med hjälp av den tematiska metoden Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). I deltagarnas berättelser har sex teman identifierats som särskilt viktiga: Beskedet cancer, Ämnet döden, En förändrad individ, En förändrad familj, Erfarenheter av stöd och Barnets bästa. Ett par aspekter som har framkommit är deltagarnas strävan att se till barnens bästa i situationen, samt upplevelsen av att de ensamma har axlat allt ansvar över familj och hem. Majoriteten deltagare har upplevt brister i bemötandet från vårdpersonal, särskilt vad gäller att kommunicera kring döden. Flertalet menar också att sjukvården i högre utsträckning än vad som sker idag behöver uppmärksamma barnen till den sjuke föräldern. Deltagarnas upplevelser av hur sjukdomen har påverkat dem och vilket stöd de har haft behov av, överensstämmer i hög grad med tidigare forskningsfynd.
Läs studien här >>: http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/4219392