Anhöriga i cancervården tar i dag ett orimligt stort ansvar!
På bilden: Mef Nilbert, professor onkologi, Lunds universitet.
Vi önskar inför årets Anhörigdag att anhörigas behov uppmärksammas, att beslutsfattare verkar för utveckling och samordning av stöd och insatser och att aktörer inom anhörigområdet samverkar för att lyfta projektledaruppdraget från de anhörigas axlar.Anhöriga i cancervården tar i dag ett orimligt stort ansvar skriver flera debattörer med anledning av Anhörigdagen, som uppmärksammas i dag den 6 oktober.
Cancersjukdom karakteriseras av ett stort antal vårdkontakter och övergångar mellan olika vårdenheter. En ökande andel av cancerbehandlingen sker i form av dagvård eller punktinsatser.
Att vara anhörig i cancervården kan liknas vid att vara projektledare för koordination av insatser och åtgärder. Anhöriga som ger omsorg upplever både fysiska och psykiska påfrestningar. Frånvaro från jobb eller studier är ofta nödvändigt och anhöriga beräknas ha 25 procent ökad risk att själva drabbas av sjukdom.
Undersökningar visar att:
- 1 av 5 vuxna vårdar, hjälper eller stödjer regelbundet en närstående.
- 1 av 5 anhöriga som ger omfattande omsorg anger att de fått ekonomiska problem.
- 1 av 3 anhöriga har ingen att dela ansvaret med.
- 1 av 3 anhöriga i cancervården har problem med ångest, nedstämdhet eller sömnsvårigheter.
- 3 av 4 anhöriga i cancervården anger att de inte erbjuds psykologisk hjälp från sjukvården.
Möjligheter till och utbud av stöd varierar och det är svårt att som anhörig skapa sig en överblick. Socialförsäkringsbalken har bestämmelser om försäkringar, ersättningar och bidrag som närståendepenning vid livshotande sjukdom, assistansersättning och efterlevandestöd. Socialtjänstlagen syftar till social och ekonomisk trygghet och behandlar kommunernas ansvar. Socialförsäkringssystemet förutsätter att individer i arbetsför ålder förvärvsarbetar, erbjuder få ekonomiska anhörigstöd och informella omsorgsansvar är normalt inte ersättningsgrundande.
1177 Vårdguiden har anhöriginformation på nätet. Elevhälsan arbetar förebyggande och kan underlätta barnens skolgång. Sjukvården erbjuder olika former av stödsamtal och efterlevandegrupper. Sjukhusbiblioteken är en mötesplats som kan ge information och kunskapsstöd. I kommunerna finns anhörigkonsulenter som kan ge stöd och lotsa vidare. Ideella föreningar och nätverk erbjuder information och stödinsatser. Ung Cancer arrangerar konferenser och lämnar stipendier. Telefonstöd finns via Cancerfondens stödlinje, Cancerupplysningen och Anhörigas Riksförbund. Cancerkompisar erbjuder anhörigstöd och kontakt på nätet. Anhörigas Riksförbund har samlat tips och stöd i Anhörigboken. Sjukhuskyrkan och andra ekumeniska samfund och intresseföreningar ger möjlighet till samtal. Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga är en samarbetsresurs som samlar kunskap och erfarenhet.
Anhöriga i cancervården tar i dag ett orimligt stort ansvar. Vi önskar inför årets Anhörigdag att anhörigas behov uppmärksammas, att beslutsfattare verkar för utveckling och samordning av stöd och insatser och att aktörer inom anhörigområdet samverkar för att lyfta projektledaruppdraget från de anhörigas axlar.
Publicerad: 2017-10-06 07:00 Skriven av: Amy Andersson, Petter Allvin, Tina Eriksson, Kristina Fredriksson, Christina Landegren, Inga-Lill Lellky, Jenny Lénström, Charlotte Malm, Mef Nilbert, Martina Takter, Camilla Tuneberg och Birgitta Westerlund Strelert.
Du hittar debattartikeln här: Anhöriga i cancervården tar i dag ett orimligt stort ansvar.
Bakgrund till hur artiklen kom till:
Jag blev inbjuden av LMK-stiftelsen till idékonferensen Närstående i cancervården osynliga och ovärderliga och tackade jag ja direkt. Att det var unikt initiativ förstod jag men att dagarna skulle överträffa mina förväntningar, det hade jag inte räknat med. Ett av resultaten är den här debattartikeln.
#nätverkförstorverk
Mer om idékonferensen kan du läsa om här Närstående i cancervården – osynliga och ovärderliga!
Hälsningar
Inga-Lill Lellky
Verksamhetsledare Cancerkompisar