Cancerkompisar 1 av 100 sociala innovationer
Cancerkompisar lyfts upp och utsetts till 1 av 100 sociala innovationer.
Skåne myllrar av idéer och initiativ där människor går samman för att möta vår tids samhällsutmaningar. Tyvärr lyfts de sällan fram för vad de är – utmaningsdrivna sociala innovationer. Vi behöver utmana våra föreställningar om vem och vilka som driver utveckling i Skåne och om vad en innovation kan vara.
Därför har vi skapat Social Innovation Skåne – ett samverkansprojekt mellan idéburna aktörer som har lång erfarenhet av att stötta samhällsentreprenörer, idéburen utveckling och tillsammansföretagande. Tillsammans med akademin ska vi utveckla de skånska stödstrukturerna för sociala innovationer så att fler samhällsförbättrande idéer ser dagens ljus.
Ur artikeln:Många tror att anhöriga får stöd genom ex. Cancerfonden och BRIS samtidigt som få känner till begreppet `anhörigsjuk´.
Vad har varit avgörande för att komma igång?
Helt avgörande för upplägget är att Alexandra och Inga-Lill är experter på målgruppen anhöriga till cancerdrabbade). Rent ekonomiskt var stödet från Region Skånes Sociala investeringsfond avgörande för att de har kunnat utveckla verksamheten.
Vilka hinder har uppstått längs vägen?
Det största problemet är brist på finansiering och att det råder en så stor kunskapsbrist gällande anhörigproblematiken. Många tror att anhöriga får stöd genom ex. Cancerfonden och BRIS samtidigt som få känner till begreppet `anhörigsjuk´. Dessutom är ämnet cancer i det närmaste tabu-belagt, då säger det sig självt att hur svårt det kan vara att försöka föra ett opinions- & påverkansarbete gällande anhöriga/anhörigsjuka. För att få ett effektivare genomslag samverkar Cancerkompisar nu med Regionalt Cancercentrum syd för att vetenskapligt bevisa att Cancerkompisar bidrar till att motverka ohälsa och socialt lidande. Rapporten publiceras under första kvartalet av 2018.
Hur beskriver de anhöriga ert stöd?
Cancerkompisar samlar hela nätverket under ett live-event varje år, under eventet verkar ambassadörerna som värdar. Feedbacken från dessa träffar är väldigt positiva. Här är några exempel:
Var är ni om 5 år?
Cancerkompisar bidrar till E-hälsomyndighetens pågående omvärldsanalys, förhoppningar finns att denna samverkan ska leda till ett långsiktigt samarbete. Om 5 år är begreppet `anhörigsjuk´ förankrat, Cancerkompisar har implementerats i ordinarie sjukvård och ordineras till alla anhöriga.
Vad ni lärt er längs vägen?
Att inte ge upp! Det är inte lätt att vara först ut med något som ingen annan gör, men man får aldrig inte sluta tro på sig själv eller sin idé.
Några tips till andra?
Att inte glömma vad det innebär att vara entreprenör, lita på dig själv men ta samtidigt hjälp av andra. Våga leva i det okända och var beredd på att upprepa ditt budskap.
Här kan du läsa hela nyheten på Social Innovation