Olas mor, dotter och flickvän fick cancer
Expressen interjuvar Ola RIngdahl om hans senaste bok "Att stå bredvid cancer". Ola råd till anhöriga är b.la. att vända sig till Cancerkompisar.se
Under loppet av sex år insjuknade Ola Ringdahls mor, dotter och flickvän i cancer. Och mitt i sorgen försvann många nära vänner. Med boken "Att stå bredvid cancer" vill han hjälpa anhöriga till cancersjuka att hitta styrka.
– Cancer och död väcker så mycket obehag att folk slutar höra av sig, säger han till Kvällsposten.
När en närstående får ett cancerbesked dras en kolsvart rullgardin ned. Döden och rädslan för att förlora personen blir direkt närvarande. Ola Ringdahl har varit med om det tre gånger. Han minns samtalet han fick när han satt i huset i Kåseberga på Österlen. Fåglarna kvittrade, himlen var klarblå. Och så den obegripliga kontrasten när han får veta att hans då tioåriga dotter Stella har Hodgkins lymfom, cancer i lymfsystemet.
– Jag blev effektiv som en robot, packade alla mina saker på en kvart och körde upp till Stockholm med instinkten "Nu ska vi rädda Stella", säger han.
Det var i början av sommaren, Ola hade precis träffat en fantastisk kvinna, Therese, som blev ett stort stöd under den tuffa tiden som följde. Therese hade själv varit drabbad av cancer tidigare i livet.
Fyra år tidigare hade Ola också förlorat sin mamma som gick bort alldeles för tidigt i äggstockscancer. Men att den lilla "ärtan" dottern hade vid nyckelbenet var något annat än en broskknöl hade inte funnits i hans värld.
Dottern Stella svarade dock bra på behandlingen och efter sommaren verkade det värsta vara över. Men så kom cancern tillbaka i januari året därpå, och det såg allvarligt ut. Samtidigt fick flickvännen Therese beskedet att hon mot alla odds åter drabbats av cancer. Under den tiden gick Ola in i en period präglad av enorm stress och djup oro.
– Jag minns att jag arbetade och var hos en kund och tittade på hur munnen rörde sig, men jag hörde inget och när jag själv skulle prata så hittade jag inte orden. Jag kunde inte sova och hade mardrömmar.
Han förklarar det som en sorts kontrollerad panik.
– Man måste ju funka ... Tills man inte funkar. Det är en känsla av fritt fall.
I boken "Att stå bredvid cancer" förklarar Ola Ringdahl att det är viktigt som anhörig att våga släppa idén om att man måste vara Stålmannen och till varje pris hålla ihop för den sjukas skull.
– Det är lite skämmigt att erkänna att man känner sig både ensam och att det är jättejobbigt. Ofta inser man inte ens själv hur stressad man är. Men för att hålla ihop så måste man också ta hand om sig själv. Det är viktigt att sova, äta och träna, och att ha någon att prata med.
Ola Ringdahl blev förvånad över att både nära vänner och bekanta försvann under den tid då han hade behövt dem som mest.
– Det verkar som att cancer, sjukdom och död väcker så mycket obehag att folk slutar höra av sig. De vet inte vad de får eller inte kan säga, säger han men lägger till att inget är värre än tystnaden.
I själva verket menar han att det är svårt att göra fel. Ett sms där man beklagar sorgen räcker.
Dottern Stella är i dag frisk. Men Ola Ringdahl förlorade sin älskade Therese i oktober i fjol. De fick sex år tillsammans, varav två som gifta. Hon dog av hjärtsvikt till följd av cancern. Han befinner sig fortfarande i en krishanteringsprocess. Trots att han genomlevt att tre av de viktigaste personerna i hans liv kämpat mot cancer så känner han tacksamhet snarare än bitterhet gentemot livet.
– Therese lärde mig att vara tacksam för små fantastiska vardagssaker. Vi lärde oss att leva med ovissheten och tog till vara på de där fina stunderna. Hon slutade aldrig kämpa, hon var extremt envis - en fighter. Jag lärde mig att vi är dödliga och att inte skjuta upp saker och att säga till vänner och familj hur mycket jag älskar dem.
För mer stöd och information besök Cancerkompisar.se eller Facebookgruppen Att stå bredvid cancer för stöd och information.
OLAS RÅD TILL ANHÖRIGA:
– Ge dig själv tillstånd att erkänna att det är tufft.
– Ta hand om dig själv, motionera, sov, ät och prata med människor.
- Det är vanligt att man känner sig ensam. Folk kan försvinna men koncentrera dig på de som faktiskt finns där.
– Vänd dig till Cancerkompisar.se eller Facebookgruppen Att stå bredvid cancer för stöd och information.